Balance
 

<terug

Het belang van water drinken

Deze week was het wereld waterdag, een goed moment om eens stil te staan of jij genoeg drinkt op een dag! Het advies is om 1.5 tot 2 liter te drinken op een dag.

Uit de poll, die ik op social media geplaats heb hierover, bleek dat meer dan 30 % een tekort aan vocht tot zich neemt op een dag! Tijd om jullie een paar goede tips te geven, waardoor het drinken van water gemakkelijker wordt.

 Maar eerst even een korte uitleg over het belang van water in ons lichaam.

Wist je dat ons fysieke lichaam voor meer dan de helft uit vocht bestaat? Niet gek dus dat een tekort aan vocht velen processen in het lichaam kan verstoren.

Het drinken van water (of andere gezonde dranken zonder toegevoegde suikers zoals thee en koffie) is naast ademhalen de belangrijkste levensbehoeftes. Vocht zorgt er bijvoorbeeld voor dat je cellen stevig blijven en je bloed vloeibaar. Het zorgt er ook voor dat de spijsvertering goed verloop en jij jouw lichaam op tempratuur kunt houden. Voor het fysieke lichaam is vocht voldoende vocht dus onmisbaar.

 Ook voor ons energetisch lichaam is hydratatie van groot belang. Energiedeeltjes worden gedragen door waterdeeltjes. Dit betekent dat voor het vervoer van de energie voldoende vocht nodig is om dit op gang te houden. Bij een tekort aan vocht zal jouw energie “stroperig” worden en langzamer gaan stromen. Met als gevolg dat jij vermoeit raakt en de energie niet kan komen waar het nodig is!

 Het mag dus duidelijk zijn dat voldoende drinken en vochtbalans heel belangrijk is.

Om jou te helpen gemakkelijker deze 1,5 tot 2 liter per dag te drinken, heb ik een aantal tips voor je:

 

Vocht Balans TIP 1: Zet een kan of fles met water in het zicht.

Op het aanrecht in de keuken, in de koelkast of op je werkplek. Zo profiteer je van het feit dat jouw zintuigen je helpen denken. Je kent vast de uitdrukking; zien eten doet eten! In dit geval werkt het hetzelfde. Doordat je het ziet staan denk je: O ja ik moet nog drinken!

 

Vocht Balans TIP 2: Maak je water aantrekkelijk!

“Versier” je water met fruit of kruiden. Hiermee creëer een hele andere beleving en prikkel je jou zintuigen en daarmee de aandacht en zin om te drinken. Je kent de uitdrukking vast wel; het water loopt je in de mond. En dat alleen omdat je iets lekkers ziet of ruikt!

 

Vocht Balans TIP 3: Meet af en houd bij!

Door bij te houden hoeveel je drinkt krijg je meer in inzicht en kun je snel bijsturen. Zet bijvoorbeeld 1 of 1,5 liter (wat je bij moet drinken naast koffie en thee) klaar. Zo hoef je niet na te denken of je genoeg drinkt op een dag en kun je in 1 keer zien als de kan of fles leeg is!


Ik hoop je met deze tips lekker op weg geholpen te hebben naar een goede hydratatie zodat jou energie goed vervoerd kan worden en jij je lekker in je vel voelt. Dus bij de volgende poll met de vraag: Drink jij genoeg op een dag? Kan het antwoord 100% JA zijn. 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info